Meest gebouwd rond Amsterdam en Utrecht

12 oktober 2016

In de regio rond Amsterdam wordt het meest gebouwd. Dat blijkt uit een groot onderzoek van vakblad Cobouw. In Utrecht zijn tussen 2002 en 2016 de meeste woningen gebouwd; Haarlemmermeer (Schiphol) is koploper op het gebied van utiliteitsbouw en Eindhoven is een van de snelste stijgers.

Toptien meest gebouwd

In opdracht van Cobouw heeft Bureau Louter zo’n 150.000 bouwprojecten uit de periode 2002-2016 doorzocht met de vraag ‘waar wordt het meest gebouwd’. Daarbij werd gekeken naar woningen, gebouwen en wegen. De toptien van gemeenten waar veel wordt gebouwd, bestaat uit Utrecht, Amsterdam, Pijnacker-Nootdorp, Aalsmeer, Barendrecht, Lansingerland, Bodegraven-Reeuwijk, Schouwen-Duivenland en Teylingen.

Per hoofd

De onderzoekers hebben per regio gekeken naar de omzet op bouwprojecten in de woningbouw en utiliteitsbouw (zoals ziekenhuizen, scholen, kantoren en bedrijfsgebouwen). Ook combinatieprojecten, zoals een mix- van woning-, utiliteits- en grond-, weg- en waterbouw is gemeten. De bouwactiviteit is gemeten per hoofd van de bevolking.

Gezond tegenover oud en rimpelig

Cobouw licht toe: ,,Als Nederland een lichaam is, en bouwprojecten het verjongings- en groeimiddel, dan ziet Groot Amsterdam en veel andere regio’s er stralend gezond uit, maar zijn andere delen van Nederland oud en rimpelig aan het worden.”

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Dagrente

De dagrente is de huidige rente waarvoor je een nieuwe hypotheek kunt afsluiten.