Meerwerkkosten bij nieuwbouw vaak te hoog

1 september 2011

HOUTEN – Nieuwbouwwoningen worden door bouwbedrijven vaak zo uitgekleed en klantonvriendelijk opgeleverd dat bijna iedere koper extra kosten maakt voor heel normale voorzieningen en aanpassingen. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Vereniging Eigen Huis. De vereniging vindt dat deze situatie spoedig moet veranderen.

Vereniging Eigen Huis vroeg voor bovengenoemd onderzoek kopers van nieuwbouwhuizen naar hun ervaringen met meerwerkkosten. Reacties van kopers maakten duidelijk dat een aannemer mogelijk €460 extra rekent voor een vaatwasseraansluiting in de keuken, €500 om de gootsteenafvoer een stukje op te schuiven zodat een vaatwasser erin past, €213 voor het lager plaatsen van een wandcontactdoos die de bouwer standaard midden op de muur zet of €60 om een dubbel in plaats van een enkel stopcontact te monteren.

Vereniging Eigen Huis laat weten het niet passend te vinden om hoge bedragen te vragen voor vaak heel gewone voorzieningen. De vereniging geeft nieuwbouwkopers het advies om de meerwerklijst bij de bouwbedrijven op te vragen voordat het koopcontract getekend wordt. Dit zodat de koper de opties en prijzen kritisch kan vergelijken, kan onderhandelen en een keuze kan maken welke zaken door de bouwer, of na oplevering door een andere aannemer of zelf worden gedaan.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Taxatie

Een taxatie is een waardebepaling, die door een taxateur wordt uitgevoerd. In Nederland vereisen geldverstrekkers een taxatierapport, zodat ze de waarde van het huis vast kunnen te stellen. Aan de hand van …