Meer woningen verkocht, tweedeling op huizenmarkt

12 juli 2016

Meer transacties, stijgende verkoopprijzen, maar wel een tweedeling die steeds groter wordt: dat blijkt uit de nieuwste cijfers over het tweede kwartaal van 2016 van de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen.

Grote regionale verschillen

NVM-voorzitter Ger Jaarsma: ‘De verschillen in Nederland zijn groot en worden steeds groter, met regio’s die het goed doen en regio’s die stelselmatig achterblijven. Ook het aanbod – koop én huur – is niet toegerust om tegemoet te komen aan ieders woonwensen. Vooral de starters krijgen in toenemende mate problemen om aan een betaalbare koopwoning te komen. Dat is zorgelijk.’

Tweedeling op de woningmarkt groeit

In het tweede kwartaal 2016 kregen ruim 42.819 bestaande koopwoningen uit het NVM-bestand een andere eigenaar. Dat is bijna 15 procent meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 55.500 transacties. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal meer dan 153.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars. Dat komt neer op ruim 199.000 transacties voor de gehele markt. Ook de prijzen zijn het afgelopen kwartaal verder gestegen.

Koopwoningen duurder: 5,6 procent

Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7 procent meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +5,6 procent. De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 7 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar inmiddels wel 14 procent hoger dan op het dieptepunt.

Huizen sneller verkocht

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 90 dagen, 21 dagen minder dan een jaar geleden. Bijna 13 procent van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. In de regio Amsterdam gaat het om meer dan de helft van de verkochte woningen.

Minder aanbod

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het tweede kwartaal 2016 (de peildatum voor het aanbod) staan er bij NVM-makelaars bijna 111.500 woningen in aanbod (totale markt: 145.000 woningen). Dat is 21 procent minder dan een jaar geleden. Een potentiële koper kon in het tweede kwartaal 2016 kiezen uit amper acht woningen. Het vorige kwartaal had een consument nog keuze uit tien woningen.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Fixatieprovisie

Fixatieprovisie is de provisie die een aantal geldverstrekkers in rekening brengen wanneer je je  hypotheek omzet naar een andere rentevastperiode.