Meer vertrouwen in woningmarkt

28 april 2009

HOUTEN – Volgens ING trekt het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt weer langzaam aan. Na de grote dip van de afgelopen periode komt er weer een stijgende lijn in het vertrouwen in de woningmarkt, al is de stand nu nog wel licht pessimistisch.

Het afgelopen kwartaal is het aantal mensen dat dit een gunstige tijd vindt om een huis te kopen toegenomen van 28 procent naar 54 procent. Dit blijkt uit de ING Woonindex, een peiling onder huiseigenaren en starters.

Wel zijn woningeigenaren voorzichtiger geworden. Bij verhuisplannen zouden 4 van de 5 huiseigenaren eerst de eigen woning verkopen voordat er een nieuwe woning wordt gekocht.

Toch denkt de gemiddelde woningeigenaar wel de dubbele lasten een half jaar uit eigen zak kunnen te betalen. Een belangrijke reden voor 15 procent van de woningbezitters om nu geen ander huis te kopen, is de angst voor dubbele woonlasten.

Vooral starters zijn positief en verwachten goede tijden voor het kopen van een woning, vanwege het grote aanbod en omdat huizen langer te koop staan. Bijna de helft (44 procent) van de woningeigenaren is bereid om 5 procent van de vraagprijs van hun woning af te halen als dit een potentiële koper over de streep trekt om het huis te kopen.

Eerdere berichten over de slechte situatie op de woningmarkt lijken in tegenspraak met het positieve beeld dat uit de Woonindex naar voren komt. Een woordvoerster van de ING legt uit dat vertrouwen en handel hele verschillende zaken zijn. “Het vertrouwen loopt vaak vooruit op de handel.”

Bron: Zibb

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vermogensbelasting

In het oude belastingstelsel werd er een vermogensbelasting geheven, dit is nu vervangen door de vermogensrendementsheffing.