Meer verkoop huurwoningen nodig

26 november 2008

HOUTEN – De provincies Groningen, Gelderland en Zuid-Holland vinden dat woningcorporaties juist nu meer huurwoningen moeten verkopen aan hun huurders.

De woningbouwverenigingen kunnen op deze manier investeren in stedelijke vernieuwingen Zo neemt niet alleen het eigenwoningbezit toe, maar krijgen stedelijke gebieden ook een nieuwe impuls.

Woningcorporaties hebben gemiddeld 15.000 huizen verkocht in de afgelopen zeven jaar. Ze bezitten echter 2,5 miljoen woningen. De vier provincies vinden een verkooppercentage van 0,6 procent dan ook te weinig. De verwachting van de provincies is dat er in Nederland tot 2020 zo’n 725.00 nieuwe woningen gebouwd moeten worden, dit cijfer wordt niet gehaald.

De NVB heeft onlangs berekend dat de woningbouw de aankomende jaren drastisch kan teruglopen. Zo worden er in 2010 en 2011 bijvoorbeeld maar zo’n 50.000 nieuwe woningen gebouwd worden, dat is meer dan 20.000 woningen minder dan benodigd.

De vier provincies denken dat de woningbouw vast dreigt te lopen doordat de woningcorporaties te weinig investeren en door de invloeden van de economische crisis. Volgens de provincies moeten de woningcorporaties met een vermogen van 300 miljard, hun maatschappelijke rol serieuzer nemen.

Bron: METRO

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Stabielrente

Stabielrente wordt ook wel bandbreedterente genoemd en is een variatie op een variabele rente. Het is een vaste rente met over het algemeen een boven- en een ondermarge (bandbreedte) van …