Meer risico’s en eigen geld bij afsluiten hypotheek

6 juni 2016

Huizenkopers nemen meer risico’s bij het kopen van een huis en afsluiten van een hypotheek dan vier jaar geleden. Het gaat om risico’s als werkloosheid en studieschulden. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Daartegenover staat dat huizenkopers vaker eigen geld inleggen. Gemiddeld leggen zij 35.000 euro eigen geld in. Ook hecht het leeuwendeel van de huizenkopers waarde aan het advies van een hypotheekadviseur. Slechts 1 procent kiest voor een hypotheek zonder advies.

Risico’s

Ruim een kwart van de huizenkopers houdt bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening met de gevolgen van werkloosheid. Vier jaar geleden was dat nog 20 procent. Ook houdt de helft van de huizenkopers bij de berekening van de maandelijkse lasten geen rekening met de toekomstige aflossing van een studieschuld. Dat was in 2012 nog 31 procent. Vereniging Eigen Huis roept hypotheekadviseurs klanten te wijzen op de risico’s. Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden. Risico’s als werkloosheid en overlijden kunnen grotendeels worden afgedekt met een verzekering. Hypotheekadviseurs moeten hun klanten hierover goed adviseren en dat blijven doen zolang de hypotheek loopt, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis.

Hypotheekadvies

Hypotheekadviseurs zijn voor het leeuwendeel van de huizenkopers de schakel voor het afsluiten van een hypotheek. Het merendeel van de huizenkopers verzamelt wel zelf informatie over hypotheken voordat zij hypotheekadvies inwinnen. Slecht 1 procent van de ondervraagden heeft een execution only hypotheek (zonder advies) afgevraagd. Vraag een offerte aan voor vrijblijvend advies.

Eigen geld

Huizenkopers brengen steeds vaker eigen geld mee bij de aankoop van een eigen huis. 73 procent van de huizenkopers heeft de afgelopen twee jaar eigen geld gebruikt bij de koop van een huis: zo’n 35.000 euro gemiddeld. 83 procent van de mensen die binnenkort een eigen huis kopen spaart daarvoor. Huizenkopers brengen steeds vaker eigen geld in, omdat nog slechts 102 procent van de waarde van de woning is te lenen en bijkomende kosten daardoor zelf gefinancierd moeten worden.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Monument

Als een woning is ingeschreven in het (rijks)monumentenregister wordt het een monument genoemd. Als monument classificeert een woning van tenminste 50 jaar oud en van algemeen belang in verband met …