Meer nieuwe huizen opgeleverd in het eerste kwartaal

29 juni 2009

HOUTEN – In Nederland zijn in het eerste kwartaal bijna 3 procent meer nieuwe huizen opgeleverd ten opzichte van een jaar geleden. Deze toename was vooral te danken aan een stijging van 16 procent van het aantal opgeleverde huurwoningen.

Dit is gebleken uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er kwamen wel minder koophuizen op de markt. Toch is nog steeds 71 procent van de opgeleverde huizen een koopwoning.

Voor nieuw te bouwen woningen werden er bijna 16.000 vergunningen verstrekt, een stijging van ruim 5 procent. Na het verstrekken van een vergunning duurt de bouw van een woning gemiddeld bijna twee jaar.

Het aantal vergunningen voor koophuizen lag in het eerste kwartaal 17 procent lager dan in dezelfde periode in 2008. In tegenstelling tot huurhuizen waar er juist 29 procent meer vergunningen werden verstrekt.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Stabielrente

Stabielrente wordt ook wel bandbreedterente genoemd en is een variatie op een variabele rente. Het is een vaste rente met over het algemeen een boven- en een ondermarge (bandbreedte) van …