Meer keus met banksparen

17 december 2007

Houten – De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het initiatiefwetsvoorstel banksparen van de kamerleden Depla en Blok. Staatssecretaris De Jager heeft het wetsvoorstel gesteund: "Een level playing field is van groot belang. De concurrentie tussen banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen wordt door dit wetsvoorstel bevorderd. En dat is goed voor de consument." De Jager complimenteerde de indieners voor hun inzet.

Deze wet wordt op 1 januari 2008 ingevoerd. De nieuwe wet maakt het voor consumenten mogelijk om via een geblokkeerde rekening bij hun bank fiscaal voordelig te sparen en te beleggen voor de hypotheekaflossing of voor een aanvullend pensioen. Dit kon tot op heden alleen bij een verzekeraar.

De senaat diende één motie in op het wetsvoorstel. In deze motie vraagt zij staatssecretaris De Jager volgend jaar te kijken naar een alternatieve dekking voor de initiatiefwet. Over deze motie wordt nog gestemd.

De NVB is zeer ingenomen met de wetswijziging die banksparen mogelijk maakt en ook de VVD heeft in een eerste reactie verheugd gereageerd. Stef Blok: "Door het monopolie van verzekeraars te doorbreken en concurrentie te stimuleren, is er een partij die daar voordeel van heeft: de Nederlander. Deze wet maakt een groot verschil, namelijk in de portemonnee van de consument."

Door de introductie van banksparen ontstaan er naar verwachting transparante, betere en goedkopere hypotheekproducten omdat er vergeleken met verzekeringen vermoedelijk minder kosten mee gepaard gaan. Dat is voor een grote groep woningeigenaren zeer interessant.

In de loop van 2008 zullen verzekeraars en banken hun bankspaarproducten op de markt brengen. Dan zal het duidelijk worden welke voordelen banksparen met zich mee brengt.

Bron: minfin.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Sondering

Sondering is een onderzoek en registratie van de bodemgesteldheid naar draagkracht.