Meer kans op hypotheek voor duurhuurder

2 juli 2020

Voor huurders met hoge maandlasten, zogenaamde ‘duurhuurders’ moet het makkelijker worden om aan een hypotheek te komen. Waar nu vooral het inkomen telt bij de aanvraag van een hypotheek, moet juist ook gerekend kunnen worden met de uitgaven, zo vindt de Tweede Kamer. Goed nieuws voor starters die teveel verdienen voor sociale huur, maar te weinig voor een passende hypotheek.

Huurverklaring

Geregeld betalen duurhuurders fors meer dan €1.000,- per maand, geld dat velen liever zouden investeren in een eigen woning. Dat snapt CDA’er Julius Terpstra heel goed. Hij pleit (met een meerderheid van de Kamer) voor een zogenaamde ‘huurverklaring’.  Bij geldverstrekker BLG Wonen werken ze al een jaar met een pilot waarin duurhuurders een huurverklaring aan kunnen vragen. Hoe zit dat precies?

Gemakkelijker een hogere hypotheek

De huurverklaring wordt binnen de pilot geleverd aan personen die al minimaal twee jaar de huur kunnen betalen die hoger is dan de bruto hypotheeklasten (+ onderhouds- en gemeentelijke kosten) van de gewenste lening, en daarbij niet hebben ingeteerd op hun vermogen. Zo kunnen starters die al jaren huren makkelijker een hogere hypotheek krijgen, al zijn ze zzp’er of hebben ze bijvoorbeeld een flexcontract.

Nog maar zes hypotheken verstrekt

Het is niet verboden om met iets vergelijkbaars als de huurverklaring uit de BLG Wonen-pilot te werken, maar geldverstrekkers wagen zich er liever niet aan. Je wijkt dan immers af van de strenge standaardregels, dat kan risicovoller zijn en het hypotheekadvies kost meer tijd. De pilot lijkt vooralsnog ook geen doorslaand succes. Honderden geïnteresseerden meldden zich aan, maar uiteindelijk hebben ze nog maar zes van dit soort hypotheken verstrekt. Een grote groep van de aangemelde duurhuurders kon namelijk tóch een gewone hypotheek afsluiten.

Gebrek aan starterswoningen

Of dit een duurzame oplossing is om de woningmarkt bereikbaarder te maken voor (duur)hurende starters? Dat is nog maar de vraag. Een hypotheek door middel van een huurverklaring betekent nog niet direct zicht op een huis. Als meer mensen geld kunnen lenen, neemt de druk op  de woningmarkt alleen maar verder toe. Aan het structurele probleem doet een huurverklaring immers niets: het grote gebrek aan starterswoningen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bestemmingsplan

Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Het bestemmingsplan is bindend voor burgers, bedrijven en gemeenten. Bestemmingsplannen bevatten niet alleen regels over het …