Meer hypotheken met NHG in derde kwartaal

14 oktober 2015

HOUTEN – In het derde kwartaal van dit jaar hebben meer huishoudens de aankoop of verbouwing van een woning gefinancierd met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan vorig kwartaal. Dit maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dinsdag bekend.

Het WEW is het fonds achter de Nationale Hypotheekgarantie dat bijspringt wanneer iemand buiten zijn schuld om de hypotheek niet meer kan bekostigen.

In het derde kwartaal van dit jaar hebben in totaal 37.800 huishoudens een verbouwing of hypotheek gefinancierd met NHG. In het tweede kwartaal lag dit totaalaantal nog op 30.700 huishoudens.   

Het WEW geeft aan dat de toename van het aantal financieringen met NHG, in lijn is met het herstel van de woningmarkt. Ook het feit dat het aantal geldverstrekkers dat enkel nog hypotheken met NHG verstrekt groeit, speelt een rol in de toename.

Een andere positieve ontwikkeling is het feit dat er in het derde kwartaal minder mensen een beroep moesten doen NHG, omdat ze hun woning met verlies verkochten. Dit waren er 1.031 tegenover 1.072 in het tweede kwartaal.

De bovengrens voor hypotheken die afgesloten kunnen worden met NHG is per 1 juli verlaagd van €265.000 naar €245.000. Ook volgend jaar zal deze grens weer verlaagd worden.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Preferente crediteuren

Preferente crediteuren zijn schuldeisers die een voorrecht hebben op alle of bepaalde goederen bij een faillissement, zoals de belastingdienst. De hypotheekhouder is ook een preferente crediteur.