Klik hier om WhatsApp te openen

Meer hypotheken met NHG afgesloten

13 augustus 2020

Het is in deze onzekere tijden slim om als (aankomend) woningeigenaar een lening met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Dat is in ieder geval wat vele af- en oversluiters gedacht moeten hebben: in het tweede kwartaal is het aantal afgesloten NHG-hypotheken gestegen met 12% ten opzichte van vorig jaar.


Maar liefst 34.400 huishoudens zijn tussen april en juni een lening met NHG aangegaan. Hier gaat het voor een groot deel om nieuw afgesloten hypotheken, zo’n 22.600. Dat aantal verschilt niet van dezelfde periode in 2019. Vooral het aantal oversluiters dat voor een NHG-hypotheek koos, is flink toegenomen. Hiermee profiteren ze van de huidige lage renteniveau’s. In het tweede kwartaal sloten zo’n 4800 oversluiters een lening met Nationale Hypotheek Garantie af, tegenover 3600 een jaar eerder.

Verbouwing met NHG

Ook opvallend: steeds meer huizenbezitters kiezen ervoor om de verbouwing aan hun huis te financieren door middel van een hypotheek met NHG. Waar vorig jaar nog maar 4500 mensen een NHG-lening afsloten om het nodige onderhoud te doen en het huis energiezuiniger te maken, zijn dat er dit jaar in het tweede kwartaal al 7000. Wellicht heeft dit te maken met het klusvirus dat flink om zich heen greep in de periode van de lockdown.

Weinig verliesdeclaraties

De impact van de coronacrisis laat zich tot op heden moeilijk meten, in ieder geval niet bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die verantwoordelijk is voor NHG. Vanaf het begin van de crisis bieden ze woningeigenaren extra ondersteuning, bijvoorbeeld in het aanvragen van betaalpauzes. Tocht zijn er in april, mei en juni nog maar heel weinig verliesdeclaraties ingediend, maar 27, tegenover 101 een jaar eerder.

NHG-grens nog houdbaar?

De grote afname in verliesdeclaraties heeft alles te maken met de stijging van de woningprijzen. Vaak is de verkoopopbrengst van het huis afdoende om de gemaakte hypotheekschuld af te betalen, dus is een declaratie niet nodig. Daarbij wordt de volgende vraag relevant: als de huizenprijzen zo ontzettend toenemen, voldoet een NHG-grens van €310.000,- in 2020 dan nog wel? In verschillende regio’s ligt de gemiddelde huizenprijs inmiddels ver boven de NHG-grens.

Wat is NHG ook alweer?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat de WEW garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer iemand een hypotheek met NHG heeft, kun je als huiseigenaar dankzij de Nationale Hypotheek Garantie profiteren van een korting op de hypotheekrente. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar. In ‘ruil’ daarvoor, betaal je  0,7% van je hypotheekbedrag (uit eigen zak) aan het waarborgfonds. Daarnaast is er sprake van een kostengrens, tot €310.000,- mag je dit jaar lenen met NHG.

Auteur: Francis Boer