Meer hypotheken bij verzekeraars ondergebracht

20 februari 2014

HOUTEN – Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar verzekeraars als het gaat om een hypotheek. Vorig jaar hebben verzekeraars als Delta Lloyd, Aegon en ASR hun marktaandeel in hypotheken zien groeien. Dat blijkt uit onderzoek van het adviesbureau IG&H waarover het FD bericht.

 

Hypotheken zijn voor verzekeraars een interessante markt zegt IG&H, omdat verzekeraars op zoek zijn naar langetermijnbeleggingen met een degelijk en voorspelbaar rendement. Bovendien kunnen verzekeraars andere activiteiten goed gebruiken nu er door banksparen en de woekerpolisaffaire minder levensverzekeringen afgesloten worden.

 
Verzekeraars springen deels in het gat dat banken als de traditionele leveranciers van hypotheken achterlaten. Sommige banken zijn namelijk minder gretig in het verstrekken van leningen door de strengere vereiste kapitaalbuffers. Daardoor moeten er keuzes gemaakt worden over welke kredieten de bank nog kan en wil verstrekken. Bovendien willen banken ook de kredietrisico's verkleinen en spreiden, met als gevolg minder omvangrijke hypotheekportefeuilles.

 
De Rabobank, samen met dochter-hypotheekbank Obvion, is al jarenlang marktleider met een hypotheekportefeuille van 182 miljard euro. Het voorbije jaar is volgens IG&H het marktaandeel gedaald met meer dan 4 procent.
SNS Reaal meldde vorige week dat er in de laatste drie maanden van 2013 juist weer meer hypotheekleningen zijn afgesloten.

 
De Nederlandse banken zeiden een jaar geleden dat zij meer concurrentie op de hypotheekmarkt verwelkomen. De Nederlandse hypotheekmarkt kent drie grote spelers die met hun dochterbedrijven 70 procent van de markt in handen hebben. De Rabobank heeft een marktaandeel van ongeveer 30 procent, ABN Amro en ING met hun dochter-hypotheekbanken Westland-Utrecht en Florius hebben elk 20 procent.

Bron: NOS.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Restschuld

De restschuld is het gedeelte van de oorspronkelijke lening dat nog open staat.