Klik hier om WhatsApp te openen

Meer hypotheekaanvragen door lagere rente

In het vierde kwartaal van 2023 zakte de hypotheekrente. Gevolg? Een merkbare toename van het aantal hypotheekaanvragen. Uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat er een stijging van 15,5% is ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Kopersmarkt herstelt?

In het laatste kwartaal vorig jaar werden er maar liefst 60.743 aanvragen voor een hypotheek gedaan. Dit aantal is nog exclusief bij- en oversluitingen. Als je het aantal hypotheekaanvragen over heel 2023 vergelaijkt met het jaar ervoor, zie je een dalende trend van bijna 8%. Des te groter is dus het verschil van het laatste kwartaal met de kwartalen ervoor. De kopersmarkt lijkt hersteld.

Stijging gemiddeld hypotheekbedrag

Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg, maar in percentages niet zo hard als de hoeveelheid aanvragen. Met 7% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022 nam het toe tot bijna 339.000 euro. Oorzaak van deze stijgingen ligt bij de dalende hypotheekrente. Die zakte, omdat de Europese Centrale Bank eind oktober besloot om de rente niet verder te verhogen. Hierdoor kregen banken meer ruimte om hun hypotheekrentepercentage te laten dalen.

In de eerste drie kwartalen van 2023 sloten – ten opzichte van voorgaande jaren – veel minder mensen hun hypotheek over. De gestegen rentes maakten dit in veel gevallen allesbehalve voordelig. Dit verandert nu weer met de dalende hypotheekrentes.

Goed jaar voor starters

Nog iets opvallends dat HDN deelt in de woningmarkt-jaarcijfers van 2023: het was een goed jaar voor starters. Door aangescherpte overheidsregels verkochten veel verhuurders hun huizen, perfect voor starters. Zij vormden de grootste groep op de kopersmarkt, snel gevolgd door doorstromers, die in 2023 goed profiteerden van de overwaarde op hun eerste woning. Welke groep wordt in 2024 leidend op de kopersmarkt?

 

Waarmee kunnen we je helpen?