Meer hypotheek voor energiezuinige woningen

23 maart 2012

HOUTEN – Eigenaren van energiezuinige woningen zijn minder geld kwijt aan hun energierekening. Reden voor Nibud om te onderzoeken hoeveel meer deze eigenwoningbezitters zouden kunnen uitgeven aan hun hypotheek, wat uit blijkt te komen op een totaalbedrag van gemiddeld €15.500.

Nu al is voor woningen met energiebesparende voorzieningen een extra hypotheek mogelijk. Het bedrag van deze extra hypotheek varieert van €3.500 voor een woning met een A-label tot €8.000 voor een woning met A++-label. Echter is het zo dat lang niet alle banken dergelijke extra leningen verstrekken.

In opdracht van Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) deed Nibud onderzoek naar de mogelijkheden om op basis van de gedragscode eigenaren van energieneutrale woningen extra financiering tot te kennen. Uit dit onderzoek blijkt dat een extra financiering van gemiddeld €15.000 mogelijk moet zijn ten opzichte van de financiering van een woning met energielabel C. Wanneer een koper een energieverslindend huis energieneutraal weet te maken, dan kunnen de lasten van een extra hypotheek van zo’n €29.000 door hem gedragen worden. Het Nibud is dan ook van mening dat banken gerust hogere leningen kunnen verstrekken aan eigenaren van energiezuinige huizen.

Bron: Fintool

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Projecthypotheek

Bij nieuwbouw bieden banken soms hypotheken aan tegen gunstigere condities dan normaal door middel van een projecthypotheek. Je krijgt dan bijvoorbeeld rentekortingen voor de eerste rentevastperiode of een lagere afsluitprovisie.