Meer huizen met waarde boven miljoen

6 april 2017

Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen euro of meer waard. De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75 procent toegenomen, nu in totaal 48.300. De gemeente met de meeste miljoenenwoningen is Amsterdam, dat zowel de meeste buurten als straten kent met het grootste aantal miljoenenwoningen.

Keizersgracht

De Keizersgracht in Amsterdam spant de kroon met 281 woningen van 1 miljoen euro of meer. Daarmee is de totale waarde van de Keizersgracht groter dan die van alle koopwoningen op Terschelling. Met een gemiddelde prijs van 2.55 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan in Wassenaar echter opnieuw de duurste straat van Nederland. Dit alles blijkt uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa,

Flinke daling tijdens crisis, nu stijging

De laatste grote stijging in aantal miljoenenwoningen vond plaats in 2008, toen er in Nederland 46.400 woningen van één miljoen euro of meer stonden. In de jaren daarna daalde dit aantal echter fors met 40,5 procent. Op het dieptepunt van de kredietcrisis telde Nederland slechts 27.600 miljoenenwoningen.

Regio Groot-Amsterdam

De meeste miljoenenwoningen bevinden zich in de regio Groot-Amsterdam, waar 8.250 woningen van een miljoen of meer staan. In 2016 is de gemiddelde woningwaarde van miljoenenwoningen in Groot-Amsterdam gestegen met 9,6 procent. In totaal zijn er in 2016 510 miljoenenwoningen verkocht. Ook de duurste transactie van 2016 vond plaats in Amsterdam. Aan de Herengracht in de buurt Grachtengordel-West werd bijna 5 miljoen euro betaald voor een woning.

Blaricum hoogste aandeel miljoenenwoningen

De gemeente met het hoogste aandeel miljoenenwoningen is Blaricum. Maar liefst 32 procent van de koopwoningen is hier een miljoen of meer waard. De straten met het hoogste percentage miljoenenwoningen bevinden zich in Wassenaar. Zo zijn in de Bloemcamplaan zelfs alle koopwoningen een miljoenenwoning. De vierkante meterprijs is in deze straat echter lager dan de Wassenaarse Konijnenlaan. Met een gemiddelde prijs van 2,55 miljoen euro en een vierkante meterprijs van 6.250 euro is de Konijnenlaan dan ook wederom de duurste straat van Nederland.

 

 

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Levensverzekering

Dit is een verzekering die verband houdt met het leven of de dood van een verzekerde, of met de verzorging van de uitvaart van de verzekerde. Een levensverzekering kan uitkeren …