Meer flexwerkers gemakkelijker een hypotheek

12 februari 2015

HOUTEN – Het aantal mensen dat met een tijdelijk arbeidscontract dankzij een perspectiefverklaring kans maakt op een hypotheek zal toenemen. Ook flexwerkers via uitzendbureaus Yacht en Tempo Team kunnen binnenkort zo'n verklaring aanvragen. Dit melden initiatiefnemers Obvion Hypotheken, Vereniging Eigen Huis (VEH) en uitzendbureau Randstad.

De perspectiefverklaring is in het leven geroepen voor huizenkopers die geen werkgeversverklaring kunnen krijgen vanwege hun tijdelijke contract. Met dit nieuwe type verklaring kan men in een dergelijke situatie alsnog makkelijker aan een hypotheek komen bij hypotheekverstrekker Obvion.

 Bij een perspectiefverklaring zijn de carrièrevooruitzichten leidend en niet enkel het arbeidsverleden en verwachte inkomenszekerheid van een vast contract. Voor een perspectiefverklaring kijkt men naar opleidingsniveau, werkervaring, vaardigheden, functieniveau, flexibiliteit en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Een jaar geleden startten de betrokken partijen een pilot met deze verklaring, welke een jaar lang is getest onder tienduizend flexwerkers van Randstad. Binnen enkele maanden ontvingen de betrokken partijen zo'n vierhonderd aanvragen, waarmee duidelijk werd dat er in een grote behoefte voorzien wordt.

Vandaag de dag is het voor flexwerkers en ZZP'ers zeer moeilijk, of zelfs onmogelijk om aan een hypotheek te komen. Ze moeten kunnen aantonen dat ze minimaal drie jaar lang een stabiel inkomen hebben gehad.

Inmiddels zijn er negentig perspectiefverklaringen uitgegeven en zijn de eerste huizen hiermee gekocht. Randstad vindt de resultaten goed genoeg om verder te gaan met het initiatief. Twee andere onderdelen van Randstad Groep, Yacht en Tempo Team zullen binnenkort ook aanhaken. 

De geldigheidsduur van de verklaring zal verlengd worden van drie maanden naar een jaar, zodat woningzoekenden meer tijd hebben om een huis te zoeken. 

Uit een enquête blijkt dat 75% van de respondenten de nieuwe verklaring ziet als een goede ontwikkeling en ruim 60% denkt in de toekomst meer kans te maken op een hypotheek.

Bron: Nu.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gedwongen verkoop

De geldgever mag op basis van het hypotheekrecht indien een cliĆ«nt achterstallig is in het betalen van rente en aflossing overgaan tot verkoop van de woning. Dit noem je gedwongen …