Meer bouwbedrijven over de kop door stikstofcrisis

20 november 2019

In de afgelopen maanden september en oktober, zijn bijna een kwart meer bedrijven binnen de bouw failliet gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. De reden? De crisis door PFAS en stikstof, al verwacht men de grote klap daarvan pas volgend jaar.

108 bedrijven failliet

Het Centraal Bureau voor Statistiek maakte recent bekend hoeveel bedrijven per segment de afgelopen maanden failliet gingen, het gaat nog wel om voorlopige cijfers. Binnen de bouwsector vielen in september 50 bedrijven om en in oktober maar liefst 58. Het Economisch Instituut voor de Bouw is hier verbaasd over, ze hadden dit soort gevolgen van de stikstofcrisis pas volgend jaar verwacht.

Roet in het eten

In geen maanden is er zo’n groot aantal bouwbedrijven failliet gegaan als in oktober, er was de afgelopen tijd eerder een tekort aan bouwbedrijven en mankracht, dan een teveel met de huidige krapte op de woningmarkt. De stikstofcrisis heeft roet in het eten gegooid, met name het toekennen van bouwvergunningen ligt nu stil. De grote gevolgen daarvan gaat de bouwsector nog ondervinden.

Alles is relatief

Opvallend is het aantal eenmansbedrijven dat de afgelopen twee maanden failliet is gegaan, een groter percentage dan gemiddeld het afgelopen jaar. Hoewel de cijfers zorgelijk zijn, en het een voorbode is voor nog meer faillissementen, is dit nog niets als je het vergelijkt met bijvoorbeeld 2013, toen middenin de crisis minstens het dubbele aantal bouwbedrijven per maand op de fles ging.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Kopersmarkt

Van een kopersmarkt is sprake als er een relatief groot aanbod van koopwoningen is tegen een geringe vraag naar koopwoningen. In deze markt zullen verkopers concessies moeten doen om kopers …