Meer belastingvrij schenken

17 februari 2016

Als het aan het kabinet ligt, worden de regels rond belastingvrij schenken versoepeld in 2017. De vrijstelling voor schenkingen gaat omhoog naar maximaal 100.000 euro. Bovendien mag iedereen schenken aan (toekomstige) huiseigenaren, dus niet alleen ouders van kinderen,. De voorwaarde is dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop van een huis én dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Belastingvrij schenken in 2016

Nu mogen alleen ouders een hoog bedrag belastingvrij aan hun kinderen schenken. Ouders mogen hun kinderen (18-40 jaar) eenmalig 25.449 euro belastingvrij schenken. Dit bedrag mag voor alles worden gebruikt.

Een belastingvrije schenking mag worden verhoogd tot 53.016 euro, als ten minste 27.567 euro wordt gebruikt voor de financiering van een woning. Daarbij moet het geld worden gebruikt om een eigen woning te kopen, een eigenwoningschuld af te lossen, de eigen woning te verbeteren en te onderhouden, de erfpachtcanon bij een eigen woning met erfpacht af te kopen of de restschuld van een verkochte eigen woning af te lossen. Zie voor meer informatie de site van de Belastingdienst.

Schenking

In de periode van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 mochten huiseigenaren ook een schenking van maximaal 100.000 euro ontvangen, toen was er geen leeftijdsgrens. Dat is in 2017 wel het geval: huizenkopers moeten tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Geld lenen

Behalve schenken zijn er meer mogelijkheden om als ouders of vrienden jongeren te helpen met de aankoop van hun eigen huis. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een deel van de hypotheek lenen of een familiehypotheek afsluiten. Vraag hiervoor advies met de hypotheekadviseur.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Financiële bijsluiter

In een Financiële Bijsluiter staat de belangrijkste informatie over een financieel product. In de bijsluiter staat wat het product precies is en wat het kost, maar ook wat de risico’s …