Klik hier om WhatsApp te openen

Maximale leenbedrag omhoog voor alleenstaanden in 2024

Goed nieuws voor mensen die alleen een huis willen kopen: volgend jaar kunnen zij een hogere hypotheek afsluiten. Het maximale hypotheekbedrag gaat bijvoorbeeld voor alleenstaanden die 28.000 euro of meer verdienen met 16.000 euro omhoog. Daarnaast mag je vanaf 2024 ook met een studieschuld meer lenen dan nu.

Lage(re) vaste lasten

Waarom een verhoging? De redenering is als volgt: naar verhouding heeft iemand die alleen woont lagere vaste lasten dan als je samen zou wonen. Dit onderbouwt onder andere het Nibud. Hierdoor mag er meer ruimte komen om de droom van een koophuis mogelijk te maken. Of dit voldoende is, dat blijft de vraag.

Maximaal leenbedrag bij modaal salaris

Een rekenvoorbeeld: met een modaal salaris van ongeveer 40.000 euro per jaar kun je – afhankelijk van studieschuld en leeftijd – grofweg 160.000 euro lenen. Dit met een hypotheek met een vaste rente voor twintig jaar. In veel gemeenten is er weinig tot niets te koop voor een dergelijke prijs. De gemiddelde huizenprijs lag tenslotte vorig jaar al op 430.000 euro.

Hoop op verdere verduurzaming woningmarkt

Een kritische vraag die klinkt bij deze maatregel is ook: gaan de huizenprijzen niet überhaupt omhoog als er meer kan worden geleend? Worden de huizenprijzen niet onnodig opgedreven? Dat kan gebeuren, toch hoopt het kabinet vooral dat de extra leenruimte wordt ingezet om het aangekochte huis te verduurzamen.

Andere omgang met studieschuld

Niet uitsluitend alleenstaanden gaan erop vooruit qua maximale hypotheekrente, ook oud-studenten mogen meer lenen. Vanaf 2024 wordt bij het berekenen van de maximale hypotheek niet meer gerekend met de complete studieschuld toen je begon met aflossen. Er wordt in plaats daarvan gekeken naar wat je per maand aan aflossen kwijt bent. Tussentijds aflossen bij DUO loont dus in deze nieuwe regeling.

 

 

Waarmee kunnen we je helpen?