Maximale hypotheek in 2014 omlaag

6 november 2013

HOUTEN – Voor bepaalde inkomensgroepen gaat het maximale bedrag dat men op grond van het inkomen mag lenen voor de aanschaf van een woning omlaag. Afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente, kan dit bij hogere inkomens om een verschil van tienduizenden euro’s gaan. 
Dit blijkt uit de financieringslastpercentages voor het jaar 2014 die zijn vastgesteld door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud geeft aan dat de beperking nodig is gezien het feit dat de koopkracht in 2014 opnieuw zal afnemen. Dit maakt het levensonderhoud voor huishoudens duurder, waardoor er minder geld over blijft voor de financiering van een koopwoning. Het is voor banken verplicht om de Nibud-percentages te hanteren bij het verstrekken van een hypotheek. 

De aanpassing heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld iemand met een bruto-inkomen van €45.000 met ingang van 2014 €11.000 minder kan lenen. Voor iemand met een inkomen van €100.000 zal het zo’n €25.000 schelen. Hierbij is gerekend met een hypotheekrente van 4,2% met een rentevastperiode van tien jaar. 
Wanneer de rente hoger is stijgt het maximale leenbedrag, omdat dan ook de hypotheekrenteaftrek hoger uitvalt.

 
Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Successierechten

Successierechten zijn belastingen die worden geheven over erfenissen en schenkingen. Het tarief van deze belasting is sterk progressief en afhankelijk van twee factoren: De hoogte van de verkrijging; De mate van verwantschap …