Klik hier om WhatsApp te openen

Markt voor risicovolle hypotheekleningen groeit snel in VS

Het lijkt alweer even geleden, de kredietcrisis die de wereld vanaf 2007 op z’n kop zette. De oorzaak van die crisis lag bij Amerikaanse banken, die vanaf 2000 veel risico’s namen bij hypotheekverstrekking. Op het moment groeit de markt voor risicovolle hypotheekleningen weer razendsnel, zo kopte de Volkskrant recent.

Subprimes

Het is nu tien jaar geleden dat de credietcrisis in alle hevigheid losbarstte en vele banken naar de afgrond voerde. De zogenaamde subprimes, risicovolle hypotheken met een variabele rente die werden verstrekt aan mensen die het eigenlijk niet betalen konden, waren de boosdoener. Voor een periode leek alles goed te gaan, de rente bleef laag en de hypotheekrente werd netjes betaald.

Een wereldwijde crisis

In 2007 steeg de hypotheekrente weer sinds lange tijd, en dat had dat grote gevolgen voor de financiële sector. Mensen konden hun hypotheek niet meer betalen dus werden gedwongen hun huis te verkopen. Omdat er zoveel huizen op de markt kwamen, brachten ze minder op, en konden de banken fluiten naar de kredieten die ze hadden verstrekt. Het begin van een wereldwijde crisis.

Van subprime naar nonprime

Nu, tien jaar later is er een ‘nieuw’ soort risicovolle hypotheek op de markt, die – hoe ironisch – niet subprime, maar nonprime wordt genoemd. De markt voor deze hypotheken groeit enorm, ook al is het waarschijnlijk dezelfde rommel als zijn ‘voorganger’, de subprime. De reden van het ontstaan van deze nieuwe markt is dat er gewoonweg meer vraag is naar hypotheken dan banken op een verantwoorde wijze kunnen aanbieden.

Goed voor economische groei?

President Trump heeft een grote invloed op deze veranderende financiële sector. Nadat Obama de regels voor het verlenen van hypotheken veel strenger had gemaakt, is hij de sector weer aan het liberaliseren. Trump wil namelijk de kleine man óók de kans geven zich op de huizenmarkt te begeven, dit zou goed zijn voor de economische groei.

Wat toezichthouders en banken tegelijkertijd opmerken, is dat de markt voor herverpakte leningen ook flink groeit. Hierdoor kunnen nonprime-hypotheekverstrekkers hun risico beter spreiden.

Waarmee kunnen we je helpen?