Markt nieuwbouwhuizen verslechtert snel

2 februari 2009

HOUTEN – De markt voor nieuwbouwwoningen gaat in hoog tempo achteruit. De verkoop van nieuwbouwwoningen in januari is met 62 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Ook de markt voor nieuwbouwwoningen is bereikt door de economische teruggang. In het eerste halfjaar van 2008 daalde de verkoop van nieuwbouwwoningen met 12 procent. Het tweede halfjaar liep de daling al op tot 32 procent. Met in december zelfs een halvering van de verkopen. In januari is de verkoop nog verder gedaald met 62 procent ten opzichte van januari 2008.

De bouwsector krijgt het door de instortende verkopen flink te verduren. Bouwbedrijven blijven met de woningen zitten en dat kunnen ze zich niet veroorloven. De bouwers proberen te redden wat er te redden valt.

Het aantal faillissementen in de bouwsector is vorig jaar toegenomen met 71 procent. Volgens deskundigen is er een grote kans dat er dit jaar nog meer bedrijven om zullen vallen. De bouwsector wordt tijdens de crisis het hardst geraakt volgens Graydon, dat de kwaliteit van debiteuren beoordeelt.

Bron: RTL

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Depot

Depots zijn inhoudingen van geld. Men spreekt wel van een bouwdepot en premiedepot. Een bouwdepot kan voorkomen bij financiering van een nieuwbouwwoning maar ook bij bestaande bouw.