Makelaars gaan overdrachtsbelasting halveren

9 december 2008

HOUTEN – NVM Makelaars gaan de overdrachtsbelasting in het westen van het land zelf halveren van 6 naar 3 procent om de woningmarkt te stimuleren, aldus De Telegraaf.

De makelaar en de verkoper delen de kosten hiervan óf de kosten komen geheel voor rekening van de verkoper. Volgens de NVM wordt dit door de lokale makelaars zelf nader ingevuld.

De NVM verwacht dat als de actie een succes wordt, deze ook op andere plekken in Nederland zal worden doorgevoerd. "Makelaars worden steeds creatiever om de verkopende partij te helpen", aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman, die de verlaging van de overdrachtsbelasting gisteren bevestigde. Andere NVM-makelaars bieden kopers een 'gratis keuken' of 'gratis stoffering' aan.

Deze acties kunnen volgens de belastingdienst verstrekkende fiscale gevolgen hebben voor de kopende partij. "Wij raden mensen aan om vooraf altijd contact op te nemen met hun belastinginspecteur om nare verrassingen achteraf te voorkomen", aldus de woordvoerder."De inspecteur bekijkt de feiten en omstandigheden en kan aangeven of het bijvoorbeeld gaat om een schenking waarover belasting moet worden betaald."

Andere makelaars hebben ook al stunts bedacht. Zondag werd bijvoorbeeld bekend dat Veer Makelaardij een woonboerderij in Drenthe aanbiedt inclusief drie jaar gratis wonen.

Bron: zibb.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Makelaar

Een makelaar bemiddelt bij koop en verkoop van huizen, kantoren, roerende zaken, verzekeringen, op de goederen termijnmarkt of ander roerend, onroerend of registergoed, regelt contracten en (ver)koopafspraken. Een groot deel …