Maatregelen hypotheekverstrekking gevaar voor woningmarkt

5 mei 2011

De strengere regels voor hypotheekverstrekking, welke het kabinet in samenwerking met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Wanneer het kopers bemoeilijkt wordt een hypotheek aan te gaan kunnen de prijzen, net als eind jaren zeventig, fors dalen.

Dit alles benadrukte Peter Boelhouwer, hoogleraar 'housing systems' aan de TU Delft, vorige week in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Aanleiding voor deze hoorzitting werd gevormd door voorstellen om regels voor hypotheekverstrekking aan te scherpen. Één van de maatregelen luidt dat de hypotheek slechts voor niet meer dan de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij mag zijn. 

Boelhouwer stelde dat de maatregelen opzich goed zijn, maar dat met de invoering een jaar moet worden gewacht, tot de woningmarkt meer hersteld is. Volgens de hoogleraar zullen vooral doorstromers op de woningmarkt problemen gaan ondervinden wanneer zij met een nieuwe hypotheek de helft moeten gaan aflossen. 

Bron: AD.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Partnerconstructie

Bij een partnerconstructie is niet de geldgever de eerste begunstigde van de uitkering uit de levensverzekering, maar de overblijvende partner. Hierdoor valt enerzijds een met hypotheek bezwaard pand in de …