Maatregelen hypotheekverstrekking gevaar voor woningmarkt

5 mei 2011

De strengere regels voor hypotheekverstrekking, welke het kabinet in samenwerking met de Nederlandse banken wil invoeren, vormen een risico voor de woningmarkt. Wanneer het kopers bemoeilijkt wordt een hypotheek aan te gaan kunnen de prijzen, net als eind jaren zeventig, fors dalen.

Dit alles benadrukte Peter Boelhouwer, hoogleraar 'housing systems' aan de TU Delft, vorige week in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Aanleiding voor deze hoorzitting werd gevormd door voorstellen om regels voor hypotheekverstrekking aan te scherpen. Één van de maatregelen luidt dat de hypotheek slechts voor niet meer dan de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij mag zijn. 

Boelhouwer stelde dat de maatregelen opzich goed zijn, maar dat met de invoering een jaar moet worden gewacht, tot de woningmarkt meer hersteld is. Volgens de hoogleraar zullen vooral doorstromers op de woningmarkt problemen gaan ondervinden wanneer zij met een nieuwe hypotheek de helft moeten gaan aflossen. 

Bron: AD.nl

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Servicekosten

Servicekosten zijn de maandelijkse bijdragen die appartementseigenaren verschuldigd zijn. Dit geld wordt gebruikt voor het onderhoud en schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten en dient tevens als een reserve.