Maathypotheken zijn schaars

14 maart 2018

Vereniging Eigen Huis onderzocht recent of geldverstrekkers actief hypotheken op maat aanbieden. De uitslag: maar 10 van de 23 onderzochte geldverstrekkers is hier mee bezig, maar communiceren dat dan vaak niet duidelijk naar de consument toe.

Bot vangen

‘Bij veel geldverstrekkers ontbreekt het nog steeds aan een concrete en voorspelbare invulling van maatwerk. Daardoor is de kans groot dat klanten met een afwijkend profiel bot vangen als zij een hypotheek aanvragen om een huis te kunnen kopen.’ Zo meldt de VEH, en ze zien dan vooral dat starters en senioren naast het net vissen.

Flexibele arbeidscontracten

Met een hypotheek op maat wordt bijvoorbeeld voor starters bedoeld dat er rekening wordt gehouden met flexibele arbeidscontracten. Bij senioren wordt er bij een passende hypotheek rekening gehouden met mensen die bijvoorbeeld eerder stoppen met werken (waardoor er een AOW-gat ontstaat). Voor hen moet het mogelijk blijven om nog een hypotheek af te sluiten als ze genoeg eigen middelen hebben, maar hier wordt bij een standaard hypotheekaanvraag geen rekening mee gehouden.

Platform Maatwerk

Vooral veel nieuwe geldverstrekkers en verzekeraars laten het afweten op dit gebied, de banken blijken meer bezig met maatwerk. Vorig jaar was het probleem al nijpend, destijds werd door toenmalig minister Plasterk het Platform Maatwerk opgericht, waar veel geldverstrekkers, hypotheekadviseurs en financiële autoriteiten bij zijn aangesloten.

Vage informatie

Er is volgens de VEH nog maar weinig veranderd sinds de oprichting van het platform. De banken die wel passende hypotheken bieden, geven daarover vaak te weinig en vage informatie. Op zoek naar een hypotheek op maat? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs, zij kennen de geldverstrekker die past bij jouw persoonlijke situatie en moeite doet om maatwerk te leveren.

 

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Netto werkelijke rente

De netto werkelijke rente geeft de werkelijke kostprijs van een hypotheek weer. De netto rente wordt berekend door de nominale rente te nemen en rekening te houden met een aantal …