Maandrecord hypotheekaanvragen november

5 december 2013

HOUTEN – Het aantal hypotheekaanvragen heeft in november een nieuw maandrecord bereikt. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde vorige maand bijna 17.500 aanvragen voor de financiering van nieuwe woningen. Dit maakte de organisatie dinsdag bekend.

Daarmee is november de maand met de meeste hypotheekaanvragen van 2013. Op de voet gevolgd door oktober, toen ruim 16.000 hypotheekaanvragen zijn gesignaleerd door HDN. 

HDN regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders en registreert circa 65% van alle hypotheekaanvragen. Sinds juni ziet de organisatie het aantal aanvragen op jaarbasis groeien. Directeur Dorine van Basten van HDN ziet het stijgend aantal aanvragen als een aanwijzing dat de huizenmarkt voorzichtig aan het herstellen is. 

Tot en met november zijn er zo'n 138.000 hypotheekaanvragen via HDN verzonden. Dit aantal is vergelijkbaar met 2012. "Toen stond de teller tot en met november op ongeveer 140.000. Dit jaar kent wel een grilliger verloop. Sinds afgelopen zomer trekken de hypotheekaanvragen echt aan" aldus Van Basten. 

Onlangs stelde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al vast dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkeert. De lage hypotheekrente en de flink gedaalde prijzen maken dat woningen voor veel mensen betaalbaarder zijn geworden. 

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vuistpand

Bij vuistpand wordt de zaak overgedragen aan de pandhouder of een derde. Het vuistpand kan rechtsgeldig gevestigd worden als er een pandovereenkomst is en het pand uit de macht van …