Maandlasten hypotheek stijgen weer

25 februari 2016

Doordat de huizenprijzen dit jaar met 2,75 tot 4,75 procent stijgen, besteden huizenkopers een groter deel van hun inkomen aan wonen dan voorheen. Voor het eerst sinds 2008 stijgt het percentage van het inkomen dat opgaat aan wonen. Dat stelt de Rabobank in haar kwartaalbericht woningmarkt. De maandlasten zijn nog wel veel lager dan een aantal jaar geleden.

Hogere huizenprijzen oorzaak

De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen verder stijgen, omdat de rente nu extreem laag is. Ook de koopkracht en werkgelegenheid groeien en dat is gunstig voor de woningmarkt. De betaalbaarheid van woningen is volgens de Rabo goed, maar dat neemt iets af. Doordat de huizenprijzen harder stijgen dan het inkomen zijn de maandlasten dit jaar iets hoger dan voorgaande jaren.

Woonlasten

Gemiddeld besteden Nederlanders die een huis kopen 16,5 procent van hun inkomen aan woonlasten (in het tweede kwartaal van 2015 was dit 16,1 procent). Daarmee is de betaalbaarheid van woningen afgenomen, maar de woonlasten liggen nog steeds fors lager dan in voorgaande jaren. De betaalbaarheid van woningen varieerde de afgelopen vijftig jaar tussen de 14 procent in 1986 en de 32 procent in 2008.

Maandlasten berekenen

Benieuwd naar jouw maandlasten?

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Gouden handdruk

Bij ontslag heeft een ex-werknemer vaak recht op een financiële schadeloosstelling. Een Gouden Handdruk is een soort schadevergoeding voor de werknemer voor de geboden loyaliteit, gederfde inkomsten en gemiste pensioenopbouw.