Limiet roodstand verlagen naar 250 euro niet mogelijk bij grote banken

10 november 2016

Bij de drie grootste banken, ING, ABN Amro en de Rabobank, is het niet mogelijk om de limiet voor roodstaan te verlagen tot 250 euro. Dat meldt het Het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Sommige klanten hebben hiernaar gevraagd vanwege recent aangepaste regels bij Bureau Krediet Registratie (BKR).

BKR-registratie

Vanaf 1 december gaat het BKR registreren welke consumenten minstens 250 euro rood kunnen staan. Ongeacht of zij daadwerkelijk rood staan. Nu is er nog een registratie voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan. Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde dat een BKR-registratie een groot effect heeft op de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Maar BKR en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) spreken dit tegen. De organisaties wijzen erop dat consumenten nu ook al aan hun hypotheekverstrekker moeten laten weten of zij rood mogen staan of schulden hebben. Bovendien heeft de maatregel effect voor kopers die een in verhouding tot hun inkomen relatief hoge hypotheek willen afsluiten.

Mogelijkheden onderzocht

Bij ASN Bank, onderdeel van de Volksbank (voorheen SNS), kunnen klanten wel een limiet van 250 euro instellen. Bij zusterbanken SNS en Regiobank bestaat de optie van 250 euro niet, maar is het wel mogelijk om het limiet op 100 of 200 euro in te stellen. ING onderzoekt de mogelijkheid om ook limieten van 250 euro of minder in te stellen. Dat zegt een woordvoerder tegen het FD. Voorheen bestond deze mogelijkheid bij de bank wel. Sommige klanten hebben dit nog altijd. Rabobank zegt dat er geen klanten zijn die een verzoek hebben ingediend. ABN Amro stelt geen plannen te hebben om de roodstand aan te passen.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Aanschrijving

Een aanschrijving is een schriftelijke mededeling van het college van Burgemeester en Wethouders aan de eigenaar van een onroerende zaak, dat hen verplicht om voorzieningen te treffen. In vele gevallen gaat het …