Liever bij de hypotheekadviseur

17 februari 2016

Een hypotheek afsluiten, dat doen 6 op de 10 Nederlanders via een hypotheekadviseur. Daarbij scoren zelfstandige hypotheekadviseurs veel beter dan ketens. Ongeveer 1 op de 3 sluit de hypotheek direct af bij de bank en 2 procent doet het zelf via een ‘execution only’ hypotheek.
Dat blijkt uit de AFM Consumentenmonitor, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Gfk.

98% laat zich adviseren door hypotheekadviseur

De zelfstandige hypotheekadviseurs zijn goed voor 40 procent van alle afgesloten hypotheken. Ketens als De Hypotheker en de Hypotheekshop nemen rond de 20 procent voor hun rekening. 33 Procent van de kopers wint advies in bij de bank en 2 procent sluit een hypotheek af zonder advies.

Advies hypotheekadviseur kost 2.100 euro

Gemiddeld kost een hypotheekadvies 2.100 euro. Toch weet niet iedereen dat hypotheekadvies geld kost. Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat een kwart van de hypotheeksluiters niet weet hoe zijn adviseur wordt betaald; zij denken dat dat op provisiebasis of gratis is. Sinds het provisieverbod in 2013 is ingevoerd mag provisie niet meer. Wie een hypotheek afsluit, betaalt zelf voor het advies. Van de ondervraagden betaalde 59 procent een vast bedrag voor advies.

Hypotheekadviseur

Op zoek naar hypotheekadvies? Vul uw gegevens in en een hypotheekadviseur neemt contact met u op.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die gemaakt worden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in de meeste gevallen om advieskosten, hypotheekaktekosten, taxatiekosten, notariskosten en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek …