Leningen die crisis veroorzaakten weer in opkomst

Afgelopen jaar steeg voor het eerst weer de verkoop van deze securitisaties, een nogal verontrustende ontwikkeling.  Wat zijn dat precies en wat is er zo verontrustend aan?

Aantrekkelijk beleggingsproduct

In de zomer van 2007 kreeg de wereldeconomie een flinke klap te verwerken. De kredietcrisis brak uit en liep pas in de loop van 2011 weer af. Wat veroorzaakte deze crisis? Onder andere zogenaamde securitisatie, ofwel het bundelen van risicovolle (hypotheek)leningen en het als ‘aantrekkelijk’ beleggingsproduct verkopen.

Gammele constructies

Tussen 2000 en 2007 (ver)kochten Nederlandse banken veel van dit soort gebundelde leningen, het was voor hen een belangrijke inkomstenbron. Tijdens de crisis bleek dat deze verzamelingen hypotheken veel gammeler waren dan gedacht, waardoor de huizenmarkt instortte en vele woningen onder water kwamen te staan.

Aanbod securitisaties gestegen

Inmiddels, meer dan een decennium later is onze economie zo goed als hersteld van de impact die de crisis had op de gehele economie. Juist in 2018, een jaar van hoogconjunctuur, is de vraag en het aanbod naar securitisaties weer gestegen. De Nederlandsche Bank maakte bekend dat het totale uitstaande bedrag aan securitisaties bij externe beleggers met 1,4% is gestegen tot een bedrag van 50,1 miljard euro.

Het lijkt een enorm bedrag, maar het is nog maar een fractie van wat er vóór de crisis in dit soort gebundelde leningen (in 90% van de gevallen gaat het om hypotheken) werd geïnvesteerd.

Waarmee kunnen we je helpen?