Langere wachttijd hypotheek zorgt voor stress

8 juni 2020

Heb jij ergens in de afgelopen weken een hypotheek aangevraagd? Grote kans dat die nog niet rond is. Bij veel geldverstrekkers lopen de hypotheekaanvragen vertraging op, door de aanhoudende drukte die is ontstaan door de coronacrisis.

Stress en onzekerheid

Als je een hypotheek nodig hebt om een woning te kopen, teken je meestal voor de aankoop van een huis met financieringsvoorbehoud. Je hebt dan ongeveer zes weken om de hypotheek te regelen. Duurt het langer, dan kán de koop ontbonden worden. Op het moment liegen de wachttijden er niet om: zo zijn er klanten die acht weken moesten wachten op goedkeuring. Dat levert veel stress en onzekerheid op.

Verlenging aanvragen

Gelukkig zijn de wachttijden lang niet bij iedere geldverstrekker zo extreem. De aanvraag kan binnen een week geregeld worden. Normaliter geldt: als de aangeleverde documenten kloppen en de hypotheekverstrekker heeft geen vervolgvragen meer, is de hypotheek binnen max. vijf weken rond.  Maar in deze onzekere tijden is het belangrijk om tijdig een verlenging aan te vragen, mocht duidelijk worden dat de aanvraag lang(er) gaat duren.

Extra vragen inkomenszekerheid

Omdat veel mensen tijdens de coronacrisis nog snel hun hypotheek voordelig willen af- of oversluiten, is het drukker dan normaal in deze periode van het jaar. Daar komt nog bij dat geldverstrekkers voorzichtiger zijn in het verstrekken van leningen. Waar je eerder met een vast contract sowieso een hypotheek kon krijgen, wordt er nu ook gelet op de sector waarin je werkzaam bent. Werk je bijvoorbeeld in de cultuur- of evenementenbranche? Dan kan het moeilijker zijn om een hypotheek te regelen. Al die extra vragen over inkomenszekerheid, vertragen het aanvraagproces nog extra.

Snelle goedkeuring

We hebben nog niet vernomen dat de aankoop van een huis werkelijk niet doorging door vertraging van het hypotheekaanvraag-proces. Wil je er zeker van zijn dat je hypotheek op tijd wordt goedgekeurd? Laat één van onze adviseurs dan met je meedenken! Zij weten welke geldverstrekkers zelfs in deze tijden snel leveren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Negatieve inkomsten eigen woning

Dit is het negatieve saldo inkomsten eigen woning dat ontstaat door de verrekening van het eigenwoningforfait met de betaalde hypotheekrente.