Lange rentevast periode wordt duurder

15 februari 2011

HOUTEN – Hypotheken met een lange rentevast periode zullen de komende jaren flink duurder worden. Dit door de ingang van nieuwe toezichtregels, bedoeld om banken veiliger te maken. Het is de zoveelste maatregel in korte tijd die het consumenten bemoeilijkt om aan een hypotheek te komen. Dit betekent slecht nieuws voor de hypotheekmarkt, en daarmee ook voor de woningmarkt.

Financiële instellingen worden door nieuwe internationale regels (jargon Basel 3) verplicht om langlopende kredieten te financieren met langlopende middelen. Nu nog wordt een groot deel van de langlopende kredieten gefinancierd door het uitgeven van kortlopende obligaties. De nieuwe regelgeving maakt het voor banken straks minder aantrekkelijk om leningen met een lange rentevast periode te verstrekken, daar het voor hen lastig is om obligaties uit te geven met een lange looptijd van, bijvoorbeeld, twintig jaar. Tevens zou dit zeer veel extra kosten met zich meebrengen.

Het gevolg is dat leningen met lange rentevast periodes, vooral van meer dan tien jaar, aanzienlijk duurder worden, tot een half procentpunt. Dit terwijl de hypotheekrente van dergelijke hypotheken de afgelopen jaren al opliep, als gevolg van de bemoeilijking van een financieringsmethode voor banken, de securitisatie.

In Nederland zijn hypotheken met een lange rentevast periode populair. Vorig jaar koos ruim 10% van de woningkopers voor een dergelijke hypotheek. In de jaren 2006 en 2007 lag dit percentage zelfs op ruim 30%. Het populairst vorig jaar waren, met 40%, de rentevast periodes van vijf tot tien jaar.

 

Bron: Het Financieele Dagblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Taxatie

Een taxatie is een waardebepaling, die door een taxateur wordt uitgevoerd. In Nederland vereisen geldverstrekkers een taxatierapport, zodat ze de waarde van het huis vast kunnen te stellen. Aan de hand van …