Klik hier om WhatsApp te openen

Lagere ECB-rente heeft invloed op hypotheek- en woningmarkt

Recent verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in vijf jaar zijn rente. Wat is haar doel hiermee? En: wat betekent dit voor de hypotheek- en woningmarkt? Vooral doorstromers op de woningmarkt kunnen er hun voordeel mee doen.

Inflatie onder controle?

Volgens de ECB is de inflatie in Europa onder controle, het is nu zaak om de economie aan te jagen. Al een tijdje werd er gehint op de verlaging die nu werkelijkheid wordt. Waar de ECB vorig jaar de rente nog flink verhoogde om de inflatie onder controle te krijgen, vaart ze nu een andere koers. Ondanks dat de inflatie nog 2,6%  bedroeg in mei, hoger dan de gewenste 2%.

Daling korte hypotheekrente

Dat de Europese Centrale Bank z’n rente verlaagd, is gunstig voor huizenkopers, en dan met name doorstromers. Veel economen verwachten namelijk dat in reactie op de renteverlaging van de ECB de korte hypotheekrente (variabel tot 2 jaar vast) licht zal dalen. Hoewel woningkopers vaak gefocust zijn op de (middel)lange rentes van bijvoorbeeld 10 jaar vast, is ook de korte hypotheekrente van groot belang. Hoe zit dat?

Meer doorstroming

Als doorstromer koop je vaak vóór de verkoop van je huidige woning een nieuw huis. Dan is het meestal nodig om een tijdelijke overbruggingsfinanciering af te sluiten, om de overwaarde van het oude huis te kunnen gebruiken voor de aankoop van een nieuwe. Die overbruggingsfinanciering  wordt bepaald door de korte hypotheekrente, die nu op de 5% à 6% ligt. Gaat die rente omlaag, is er meer haalbaar wat betreft financiering, dit heeft positieve gevolgen voor de doorstroom op de woningmarkt.

Daling rente op obligaties?

Een ander positief gevolg op de ECB-renteverlagingen kan zijn dat de rente op obligaties omlaag gaat. Gebeurt dit, dan dalen de (middel)lange hypotheekrentes mee. Toch zal dit alleen gebeuren als beleggers – net als de ECB – geloven dat de inflatie onder controle is, daar lijkt het nu nog niet op.

Wil je zelf zo voordelig mogelijk doorstromen naar een nieuwe woning? Laat een van onze hypotheekexperts dan met jou meedenken!

Waarmee kunnen we je helpen?