‘Laat pensioenfondsen meefinancieren op hypotheekmarkt’

13 maart 2013

HOUTEN – Diverse pensioenfondsen in Nederland zijn bereid om de financiering van een grote hoeveelheid hypotheken over te nemen van banken. Hierdoor zouden banken meer lucht krijgen voor de verstrekking van nieuwe hypotheken en zou de hypotheekrente iets omlaag kunnen. Dit oppert voormalig thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Kees van Dijkhuizen afgelopen week in een voortgangsbericht over zijn onderzoek naar institutionele beleggers die geld steken in hypotheken.

Een van de mogelijkheden om institutionele beleggers een rol te laten spelen bij de financiering van woningen is volgens Van Dijkhuizen de overdracht van het minst risicovolle deel van de hypotheekportefeuille. Hierbij gaat het om de overdracht van de zogeheten NHG-hypotheken aan een nationale instelling. Die kan dan obligaties plaatsen op de kapitaalmarkt met een overheidsgarantie. Een groot voordeel aan deze constructie is dat deze obligaties voor pensioenfondsen aantrekkelijk worden en banken hun hypotheken makkelijk en goedkoper kunnen financieren. Dit kan er vervolgens toe leiden dat de consument in de toekomst een lager tarief betaalt voor de hypotheek.

Van Dijkhuizen, momenteel vicevoorzitter van de bank NIBC geeft echter ook aan nog wel wat haken en ogen te zien. Hij adviseert daarom een werkgroep op te richten die verder zal gaan praten over de mogelijkheden die een dergelijk plan biedt. De werkgroep zou volgens Van Dijkhuizen het best geleid kunnen worden door Tjerk Kroes van pensioenuitvoerder APG.

Bron: Telegraaf

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Dwingend recht

Dwingend recht omvat regels waarvan men niet mag afwijken. Iedereen moet zich hieraan houden en op afwijken staan sancties.