Kwart meer woningen geregistreerd bij Kadaster

20 september 2016

Dat het goed gaat met de huizenmarkt, blijkt ook uit de nieuwste cijfers van het Kadaster. In augustus zijn er ruim een kwart meer verkochte woningen geregistreerd. Het ging vorige maand om 19.975 verkochte woningen, tegen 15.863 een jaar eerder. Dat komt neer op een toename van 25,9 procent.

Voornamelijk meer vrijstaande woningen

Bij alle woningtypen nam het aantal geregistreerde transacties toe in vergelijking met een jaar eerder. Er zijn in augustus met name meer vrijstaande woningen geregistreerd (35,3 procent). De stijging was het kleinst bij tussenwoningen (24,2 procent).

Toename in Drenthe grootst

In alle provincies is een stijging ten opzichte van een jaar eerder gemeten. In Drenthe was de toename het grootst (38,4 procent). In Noord-Holland was de stijging met 15,9 procent het kleinst.

Meer hypotheken

Verder nam het aantal geregistreerde hypotheken in augustus op jaarbasis met 20,3 procent toe. Het ging om 22.531, tegen 27.101 hypotheken in augustus 2015. Ten opzichte van een maand eerder gaat het om een stijging van 2,6 procent.

Daling executieveilingen

Het aantal executieveilingen daalde in een jaar tijd met 1,3 procent naar 151. Het Kadaster registreert de transacties op het moment dat de notaris die laat inschrijven.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Overdrachtsbelasting

Heb je een huis gekocht? Dan heb je te maken met overdrachtsbelasting. Deze belasting moet worden betaald door de koper van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting voor woningen en bijbehorende …