Kredietcrisis nummer twee lijkt op komst

7 augustus 2008

Houten – Het lijkt erop dat in de VS een nieuwe kredietcrisis op komst is. Na de problemen met de subprime hypotheken, lijken nu de Alternative-A (Alt-A) hypotheken aan de beurt te zijn. Alt-A hypotheken zijn verstrekt aan mensen zonder schulden, die geen bewijs van hun inkomen hoefden te laten zien bij het afsluiten van hun hypotheek.

In April 2008 konden 12% van de Amerikanen met een Alt-A hypotheek de betalingsverplichtingen niet nakomen. Dit is vier keer zoveel als in April 2007. Hieruit blijkt dat ook Amerikanen zonder schuldverleden moeite hebben met het betalen van hun hypotheek.

Oorzaak van de wanbetalingen is de voortdurende prijsdaling op de huizenmarkt. Daardoor verlenen de banken minder snel krediet en wordt het moeilijker om een lening te herfinancieren. Analisten wijzen erop dat de piek aan wanbetalingen in de Alt-A en primesegmenten nog een jaar of meer op zich kan laten wachten. De tweede golf van de Amerikaanse hypotheekcrisis zal onvermijdelijk ook de financiële markten treffen. "De turbulentie is nog niet voorbij", zegt Fortis topman Herman Verwilst. "De kredietcrisis zal nog tot in 2009 voortduren."

Bron: De Morgen

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Fiscaal voordeel

Fiscaal voordeel is het bedrag dat je minder aan loonbelasting/inkomstenbelasting en sociale premies hoeft te betalen in verband met onder andere hypotheekrenteaftrek.