Kosten en risico’s verhoging NHG onderzocht

15 mei 2009

HOUTEN – Het kabinet gaat de risico’s en mogelijke kosten van een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) onderzoeken. Dat hebben ministers Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) en Wouter Bos (Financiën) afgesproken.

Minister van der Laan is al langere tijd voorstander van het verhogen van de NHG, maar minister Bos was de laatste maanden tegen de verhoging. Vanwege een verdere verslechtering van de woningmarkt staat ook voor Bos “de deur inmiddels op een kier.” Bos wil wel precies weten wat een verhoging van de NHG van 265.000 naar 350.000 euro de Staat kan gaan kosten.

Een Kamermeerderheid inclusief de regeringspartijen CDA en PvdA pleitten in december al voor een verhoging van de garantie. De motie werd toen ontraden door het kabinet. De Kamer gaf Van der Laan en Bos vervolgens meer tijd om over andere maatregelen na te denken. Een verhoging van de NHG lijkt nu wat dichterbij, maar er moet in ieder geval gewacht worden op het onderzoek naar de risico’s en kosten.

Volgens Bos zou een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie de Staat 40 miljoen euro gaan kosten en zag afgelopen december daarom niets in het plan toen de discussie hierover oplaaide. Bovendien zou het alleen maar meer zekerheid geven aan de banken. Hij zocht daarom naar meer geschikte maatregelen om de woningmarkt te stimuleren.

De druk op het kabinet bleef echter aanhouden van onder meer de vakcentrales, het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de projectontwikkelaars, de economen en Nederlandse makelaars.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Niet-zuivering

Niet-zuivering is een clausule in de hypotheekakte waarmee de geldgever de vrijwillige verkoop van het onderpand kan tegenhouden wanneer de waarde waarschijnlijk niet voldoende is voor een aflossing van de …