Kosten beleggingsverzekeringen zwaar onderschat

27 juli 2007

AMERSFOORT – Ondanks alle commotie over de hoge kosten van beleggingsverzekeringen, onderschat de consument nog altijd de peperdure tarieven van deze producten. De consument denkt dat gemiddeld ruim 14% van de inleg niet wordt belegd maar aan kosten op gaat. In werkelijkheid verdwijnt ongeveer 40% van de inleg van beleggingsverzekeringen naar de post kosten. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 500 huiseigenaren met een beleggingshypotheek.

Van de ondervraagden is 83% enigszins of goed op de hoogte van de commotie over de hoge kosten van beleggingsverzekeringen. Maar dat een fors deel van de kosten bestaat uit provisies voor de tussenpersoon, beleggingskosten en verzekeringspremies, is ondanks alle publiciteit nog steeds niet tot de consument doorgedrongen. Vereniging Eigen Huis vindt dat zorgelijk.

Mensen met een beleggingshypotheek gaan in grote mate af op het advies van hun adviseur, (assurantie)tussenpersoon of van een hypotheekadviesketen, die de hypotheek heeft geregeld. Deze tussenpersonen genieten een groot vertrouwen inzake de uitleg van een complex financieel product als een beleggingshypotheek. Bijna driekwart van alle consumenten met een beleggingshypotheek zegt door een tussenpersoon te zijn geadviseerd over het afsluiten van een beleggingsverzekering.

Van de huiseigenaren met een beleggingshypotheek die weten van de commotie, heeft inmiddels 15% contact opgenomen met zijn tussenpersoon of de verzekeraar om uitleg te vragen over de hoge kosten en 34% is van plan dat alsnog te doen. Er zijn ruim 6 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht, waarvan een aanzienlijk deel met het doel om op termijn de hypotheekschuld af te lossen. Verzekeraars kunnen daarom nog een golf aan vragen van klanten verwachten, die opheldering willen over de hoge kosten die maandelijks van hun premie-inleg worden ingehouden. Eigen Huis is van mening dat verzekeraars op korte termijn proactief hun klanten op de hoogte moeten brengen.

Beleggingsverzekeringen zijn de laatste tijd minder in trek. Een op de drie consumenten met een beleggingshypotheek zou nu weer een beleggingshypotheek afsluiten. Een kwart zou een andere hypotheekvorm kiezen, 41% weet het niet.

Het onderzoek leverde verder de volgende resultaten op:
46% van de consumenten met een beleggingshypotheek is tevreden over hun keuze voor deze hypotheekvorm, maar 24% verwacht niet het benodigde eindkapitaal te kunnen incasseren. 58% heeft die verwachting wel. Hoewel bij 31% de kapitaalopbouw van de beleggingshypotheek achterloopt bij de gewekte verwachtingen, is 42% tevreden over de tussentijdse resultaten. Een kwart vermoedt het benodigde eindkapitaal niet te halen. Van de ondervraagden zegt 75% zich bewust te zijn van de financiële risico’s van een beleggingshypotheek. Slechts 55% vindt zich echter voldoende geïnformeerd over de consequenties bij voortijdige beëindiging, wat volgens Eigen Huis vaak voorkomt. In die gevallen worden nog openstaande kosten verrekend met het reeds opgebouwde kapitaal. Dat kan voor flinke tegenvallers zorgen.

Bron : Vereniging Eigen huis 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van de verzekerde een bepaalde som geld wordt uitgekeerd. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten.┬áMet …