Kopers wachten tot prijzen gaan dalen

14 januari 2009

HOUTEN – Kopers zien mogelijkheden in de huidige woningmarkt. Dit is gebleken uit de VBO Woonindex die het vierde kwartaal tegen alle verwachtingen in een stijging vertoont van 4,7%.

Door een verruiming van het woningaanbod, licht gedaalde prijzen en een toenemende transactietijd, vinden kopers dat hun onderhandelingspositie sterk verbeterd is. 72% van de kopers geeft aan dat kopers het in de huidige woningmarkt voor het zeggen hebben. Er is duidelijk sprake van een kopersmarkt. Desondanks zijn huizenkopers voorzichtig als het gaat om een aankoop.

Bijna 40% van de kopers stelt een aankoopbeslissing uit omdat men een verdere daling van de prijzen verwacht. Dat de kredietcrisis het koopproces verstoort, blijkt uit het feit dat bijna 83% van de woonconsumenten de huidige economie een rol laat spelen in de beslissing van een woningaankoop. Deze factor speelt bij 39% zelfs een beslissende rol.

Overigens verwachten kopers niet dat de kredietcrisis grote gevolgen heeft voor starterswoningen. De kredietcrisis zal vooral drukken op het midden en hogere segment vanaf 500 duizend euro.

Verkopers zijn somber gestemd. Meer dan de helft (52%) voorziet of ondervindt problemen in het verkoopproces en ruim 37% is bang voor een daling van de waarde van de woning. Daarnaast verwacht bijna 30% van de woonconsumenten ook rekening te moeten houden met een waardedaling in de beleggingsportefeuille.

Nu hypotheekverstrekkers voorzichtiger zijn geworden, is het voor zowel kopers als verkopers lastiger geworden om een hypotheek te krijgen. Bijna 33% van de woonconsumenten heeft een daling in het maximaal te lenen hypotheekbedrag waargenomen. Men is wel positiever over de hypotheekrente. Zowel kopers als verkopers zijn positief gestemd over de hypotheekrente, waarvan zij verwachten dat deze het komende jaar verder zal dalen.

Bron: rtl.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Koopgewenningsbijdrage

De koopgewenningsbijdrage is een subsidie die mensen die een huurwoning kopen krijgen om te wennen aan de in het begin hogere woonlasten. De regeling bestaat sinds 1 oktober 1997. Het …