Kopen goedkoper dan huren

24 oktober 2013

HOUTEN – Wie nu een sociale huurwoning betrekt, is waarschijnlijk duurder uit dan een huizenkoper. Uit een onderzoek van de Volkskrant is gebleken dat huurder per vierkante meter enkele euro’s per maand meer betalen. De krant onderzocht de woonlasten per vierkante meter in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Nieuwe sociale huurders zonder huurtoeslag, met een jaarlijks inkomen van meer dan 21.000 euro betalen per maand zelfs een derde meer per vierkante meter. Alleen in de regio Amsterdam zijn sociale huurappartementen nog goedkoper dan een koopappartement, namelijk zo’n 20 cent per maand.

Daling van de huizenprijzen en een historisch lage hypotheekrente hebben er toe geleid dat kopen de laatste jaren aanzienlijk goedkoper is geworden. Huren in de vrije sector is met afstand het duurst gebleken, met name in de regio Utrecht. Daar is een koper gemiddeld 7 euro per vierkante maand kwijt voor een appartement, terwijl een huurder in de vrije sector maandelijks 16 euro per vierkante meter betaald. De huurprijzen in de vrije sector zijn zo hoog doordat het aanbod van dit gewilde woningtype schaars is.

Bron: Volkskrant    

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verlengingsvoorstel

Je ontvangt minimaal een maand voor hetĀ eindigen van de rentevastperiode een verlengingsvoorstel van je hypotheekverstrekker. Hierin staan de rentepercentages van de diverse rentevastperiodes.