Koopwoningen worden weer massaal van de markt gehaald

6 mei 2010

Het afgelopen jaar is 20 procent van te koop staande huizen voor lange periode  van de markt gehaald; de verkopers hadden er geen fiducie meer in. Dit blijkt uit een analyse van het softwarebedrijf Dankers & Frank.

Uit de analyse is naar voren gekomen dat er in 2009 een totaal van 190.000 woningen op internet te koop werden aangeboden, 146.000 van dit aantal werd gepubliceerd door NVM Makelaars. Op basis van de NVM cijfers verwisselden in dit jaar 125.000 huizen van eigenaar. Volgens het kadaster ligt dit aantal op 128.000. Uit deze resultaten valt te herleiden dat ongeveer 65.000 te koop staande huizen niet zijn verkocht en dat deze dus weer in het aanbod van 2010 zouden moeten verschijnen of dat de eigenaar het object van de markt heeft gehaald.

Als er alleen wordt gekeken naar de NVM-objecten, dan werden er in 2009 volgens Dankers & Frank 125.000 woningen van Funda gehaald. Dankers & Frank geven aan dat normaal gesproken driekwart van verkochte woningen worden verkocht door de NVM. Dit laatste zou betekenen dat er 94.000 NVM-woningen zijn verkocht en dat 31.000 objecten voor een lange periode van Funda zijn gehaald.

Dat er zo veel te koop staande huizen weer van de markt worden gehaald zonder dat zij verkocht zijn, betekent dat er eigenlijk veel meer woningen te koop zijn of in ieder geval zo weer te koop kunnen komen, dan er momenteel actief worden aangeboden.

Makelaarsvereniging NVM bevestigt de trend. "Eigenaren die niet per se hun woning kwijt hoeven, maar deze wel te koop hebben gezet, beslissen na verloop van tijd om hun huis terug te trekken van de markt. Dat gebeurt nu meer dan in het verleden."

Bron: Z24

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van de verzekerde een bepaalde som geld wordt uitgekeerd. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten.┬áMet …