Koopwoning heeft nog steeds de voorkeur

16 oktober 2008

HOUTEN – Nederlanders hebben een voorkeur voor wonen in een koopwoning. Acht op de tien zou kiezen voor een koophuis als de maandlasten daarvan gelijk waren aan die van een huurhuis.
 
Dit is gebleken uit een onderzoek van ING Bank onder ruim 1265 Nederlanders met een koop- of huurwoning, dat woensdag is gepubliceerd.

Als voordelen van een koopwoning zien mensen de mogelijkheid dat het meer waard wordt, het eigenaar zijn en zelf kunnen beslissen over de woning. Nadelen zijn dat mensen zich meer gebonden voelen en grotere financiële afhankelijkheid en risico's zien.

Twee van de tien Nederlanders kiezen bewust voor een huurwoning, omdat het gemak en flexibiliteit biedt. Ze willen bovendien niet zelf verantwoordelijk zijn voor onderhoud.

Ondanks de onrust op dit moment, kunnen de economische ontwikkelingen voor de langere termijn voor zowel huurders als kopers gunstig uitvallen, stelt ING. Volgens het Economisch Bureau van ING/Postbank zijn huurders straks een kleiner deel van hun inkomen aan wonen kwijt, omdat de inkomens naar verwachting sterker stijgen dan de huren.

Voor starters is het gunstig dat de inkomens iets harder zullen stijgen dan de prijzen van woningen, terwijl de rente naar verwachting stabiel blijft, aldus ING.

Eigenwoningbezitters met een vaste hypotheekrente zijn volgens de bank een ook steeds kleiner deel van hun inkomen aan wonen kwijt. Hoewel het de vraag is welke invloed de huidige ontwikkelingen in de wereld op de huizenmarkt gaan hebben, rekent de ING voor de komende jaren op stabiele huizenprijzen en een verdere verschuiving van een "verkopers- naar een kopersmarkt".

Op de woningmarkt bestaat nog altijd krapte. Oplossingen ziet ING in het te koop aanbieden van voormalige huurhuizen en het bouwen van meer nieuwe woningen. Volgens ING worden er momenteel te weinig nieuwe koophuizen gebouwd om de krapte op te lossen.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekkantoor

Hypotheekkantoor is een andere benaming voor het kadaster. Bij het kadaster is het eigendom van alle onroerende zaken vastgelegd. Hier worden de kadastrale kaarten en openbare registers beheerd.