Koopwoning haast onbereikbaar voor Jan Modaal

23 juli 2019

Op verzoek van de Telegraaf onderzocht het Economisch Bureau van de Rabobank hoe het staat met het woningbezit bij de Nederlander met een middeninkomen. De resultaten zijn ontluisterend, zo menen de onderzoekers zelf: het kopen van een huis is voor een grote groep een onbereikbare droom geworden.

Minder vanzelfsprekend

Het percentage middeninkomens met een eigen huis daalde in zes jaar tijd van 64,4% naar 61,3% eind 2018. Tegelijkertijd steeg het aantal middeninkomens dat vastzit in de vrije huursector explosief – het verdubbelde naar ruim 10%. En die prijzen nemen dit jaar alleen maar verder toe, benadrukken de onderzoekers. Iets wat een vanzelfsprekendheid was in voorgaande generaties – een eigen woning – wordt dat steeds minder.

Acht keer jaarinkomen

De hoog verdienende middenklasser lukt het nog wel om een huis te bemachtigen, maar een groot gedeelte van de middenklasse moet inmiddels huren. Een eigen woning komt namelijk neer op zo’n acht tot negen keer het jaarinkomen van Jan Modaal. Dit was zo’n dertig jaar geleden, in de jaren ’90 een heel ander verhaal, toen kostte een huis nog vier tot vijf keer een jaarsalaris.

Boven de drie ton

Tijdens de vorige piek op de woningmarkt, zo rond 2007, was iemand relatief gezien net zoveel kwijt voor een huis als tegenwoordig. Alleen ging het destijds wel om andere bedragen, een woning kostte gemiddeld €248.325, inmiddels ligt dat bedrag boven de drie ton en is de top nog niet in zicht, terwijl de lonen nauwelijks stijgen. Steeds vaker is Jan Modaal in de grote stad aangewezen op de vrije huursector, waar particuliere beleggers steeds hogere prijzen rekenen.

Potentieel risico

In 2018 waren middeninkomens gemiddeld bijna een kwart van hun netto besteedbaar inkomen kwijt aan hun hypotheek of de huur. Voor een specifieke groep, starters tussen 17 en 34 jaar, ligt dit percentage nog hoger, op bijna 30%. Zij blijven steeds vaker thuis wonen of worden verplicht om een woning te delen met een huisgenoot. De onderzoekers zien een groot potentieel risico voor de samenleving nu de financiële vrijheid van middeninkomens steeds verder lijkt te worden ingeperkt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Saneringscontract

Een saneringscontract is een overeenkomst dat een woning mag worden bewoond tot aan de sanering van een wijk.