Koophuizen worden verhuurd zonder toestemming

8 mei 2009

HOUTEN – Veel mensen verhuren hun woning zonder toestemming van de bank, als ze hun woning niet verkocht krijgen.

Direct Wonen meldde dit naar aanleiding van hun eigen onderzoek. Bij 56 procent van alle koopwoningen die worden verhuurd zou geen toestemming zijn gevraagd.

Voor iemand met een koophuis geldt normaal meestal een zogeheten huurbeding. Hierin verbiedt de bank nadrukkelijk dat de woning verhuurd mag worden zonder toestemming van de bank. Dit is omdat de woning vaak minder waard is in verhuurde staat dan een woning die niet verhuurd wordt.

Veel banken staan het verhuren stilzwijgend toe. “Er ontstaat tenslotte pas een probleem zodra de hypothecaire lasten niet meer worden betaald en dit doet zich bij mensen met onbetaalbare dubbele lasten juist sneller voor. Verhuren kan dit voorkomen”, aldus de directeur Verhuur van Direct Wonen. Veel mensen bieden hun koopwoning voor verhuur aan via Direct Wonen, waardoor deze trend voor hen duidelijk merkbaar is. Hun aanbod woningen is sinds september vorig jaar flink gestegen. In de eerste drie maanden van dit jaar had de organisatie zelfs 11 tot 30 procent meer woningen beschikbaar dan het jaar ervoor in dezelfde periode.

Volgens Direct Wonen worden er nog steeds meer woningen gezocht dan er voorradig zijn en noemt de aanvulling welkom. Direct wonen heeft ongeveer 50.000 woningzoekers geregistreerd staan. Uit concurrentieoverwegingen wil de directeur niet zeggen hoeveel huurwoningen Direct Wonen kan aanbieden. Wanneer iemand besluit zijn koopwoning te gaan verhuren, moet diegene zich wel goed realiseren dat huurders in Nederland goed beschermd zijn.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) erkent dat veel banken de verhuur toestaan. “Er is ons veel aan gelegen om te voorkomen dat klanten in de problemen komen. Banken denken in deze tijd mee over hoe mensen dubbele lasten kunnen overbruggen. Er zijn banken die het verhuren van de woning toestaan, maar er zijn ook banken die het expliciet verbieden”, zegt een woordvoerder van de NVB.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Sloopvergunning

Een sloopvergunning is de vergunning die voor het slopen van een gebouw vereist is. Aan deze vergunning zijn voorwaarden verbonden met betrekking tot de veiligheid.