Koop en huur bijna even voordelig

27 mei 2013


HOUTEN – Dalende huizenprijzen en belastingmaatregelen maken het kopen van een woning steeds aantrekkelijker. Volgens onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) is het kopen van een woning in sommige regio’s zelfs al voordeliger dan huren in de vrije sector.

Voorheen was het altijd zo dat de woonlasten van een koopwoning aanzienlijk hoger lager dan die van een huurwoning, maar dit verschil is sinds een paar jaar geleidelijk aan het verdwijnen. Dit blijkt uit onderzoek van de ASRE.

Eerder al werd bekend dat de huizenprijzen in april het laagste niveau bereikten sinds begin 2003. Verder is de overdrachtsbelasting vorig jaar permanent verlaagd van 6% naar 2%. Dit terwijl de huurprijzen juist blijven stijgen.

Het huren van een corporatiewoning blijft in de meeste regio’s nog altijd goedkoper dan het aanschaffen van een kopwoning, zo tonen cijfers van eerder genoemd onderzoek aan. In veel regio’s is kopen wel nauwelijks nog duurder dan huren in de vrije sector en in de regio’s Noord-Holland, Utrecht en Noord-Brabant is men zelfs goedkoper uit met een koopwoning.

De onderzoekers van de ASRE zien koopwoning meer en meer aantrekkelijk worden voor starters op de woningmarkt. Verwacht wordt dat de daling van de huizenprijzen wel eens kan afnemen wanneer de vraag naar koopwoningen nog meer toe zal nemen.

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypothecair belangverzekering

De hypothecair belangverzekering is een verzekering die de geldgever kan afsluiten indien een geldnemer gewetensbezwaarde is en zich niet wil verzekeren. Het onderpand dient echter verzekerd te zijn tegen brandschade en …