Kluswoningen meer in trek

28 juli 2009

HOUTEN – Kluswoningen zijn steeds populairder onder woningzoekenden. 23 procent van de woningzoekenden zou op dit moment een kluswoning willen kopen, waar dit aantal in 2008 nog 18 procent bedroeg. Dit is gebleken uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 950 woningzoekenden.

Volgens de onderzoekers is deze toename te verklaren door de lage prijzen van deze huizen. In tijden van recessie is een dergelijk laaggeprijsd huis een aantrekkelijk alternatief voor duurdere ‘gewone’ koophuizen.

Voor huurders biedt een kluswoning bovendien een grotere kans om toch de stap naar het kopen van een woning te kunnen maken. “Dit geldt vooral voor huurders uit de grote steden, aangezien het koopaanbod hier vaak veel kleiner is dan het huuraanbod”, stellen de onderzoekers. Het prijsniveau van koopwoningen in steden is daardoor relatief hoog.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat met name hoger opgeleide woningzoekenden (27 procent) openstaan voor een kluswoning. Het aanbieden van meer kluswoningen zou voor stedelijke gemeenten een goed instrument zijn om hoger opgeleiden voor de stad te behouden of om hen te verleiden naar de stad terug te keren, aldus de onderzoekers.

Bron: DFT

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Projecthypotheek

Bij nieuwbouw bieden banken soms hypotheken aan tegen gunstigere condities dan normaal door middel van een projecthypotheek. Je krijgt dan bijvoorbeeld rentekortingen voor de eerste rentevastperiode of een lagere afsluitprovisie.