Kleinere banken steeds meer invloed op hypotheekmarkt

6 augustus 2019

De Nederlandsche Bank komt met opmerkelijk nieuws: kleinere banken hebben een steeds groter aandeel op de hypotheekmarkt ten koste van de grootbanken. Concurreren gaat ze steeds beter af, want ze bieden lagere hypotheekrente dan hun veel grotere concullega’s.

20 basispunten minder

De harde cijfers liegen er niet om. Waar het aandeel van kleinere banken op de gehele hypotheekmarkt in 2012 nog maar op 7% lag, is het inmiddels opgelopen naar zo’n 13%. Dat is niet voor niets, een klant betaalt bij zo’n kleinere bank tot ongeveer 20 basispunten minder aan hypotheekrente.

Goedkoop lenen

Maar wat is nu precies een ‘kleinere bank’? DNB hanteert wat dit betreft een duidelijke definitie: geldverstrekkers met een balansgrootte onder de 50 miljard euro, bijvoorbeeld Triodos Bank. Deze specifieke banken bieden al sinds 2017 goedkopere hypotheken aan dan de grootbanken. Daarvoor konden juist de bekende, grote banken makkelijk een lager tarief hanteren. Dit omdat zij goedkoop konden lenen op kapitaalmarkten, waar kleine banken juist compleet afhankelijk waren van het spaargeld aan hen toevertrouwd.

Onderzoek

Waarom kleinere banken sinds 2017 tóch goedkopere hypotheken aan kunnen bieden? Dat is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. DNB is wel zo nieuwsgierig naar deze trendomslag dat momenteel onderzoekers zich over het vraagstuk buigen. Wordt vervolgd!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Gebouwde eigendom

Gebouwde eigendom is alle eigendom die is gebouwd of bebouwd.