Kans op huisuitzetting bij einde aflossingsvrije hypotheek voor 78.000 huishoudens

29 januari 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde recent de resultaten van een onderzoek naar de financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek. Wat blijkt? 78.000 huishoudens lopen het risico niet te kunnen herfinancieren en dus gedwongen te moeten verhuizen.

2035

Ongeveer de helft van de totale Nederlandse hypotheekschuld is aflossingsvrij. Dat is ook niet zo gek met bijna 3 miljoen lopende aflossingsvrije hypotheken. Een groot deel van deze leningen loopt rond 2035 af. Als huizenbezitter moet je dan de hypotheek in één keer aflossen of opnieuw afsluiten. Dit kan, zo onderzocht de AFM, bij een relatief kleine groep problemen opleveren.

Onvoldoende financiële middelen

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een lager inkomen hebt, of met pensioen bent, waardoor de hypotheeklasten te hoog uitvallen om te kunnen herfinancieren. Ook heeft men geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor de lasten sowieso hoger liggen. Uit het onderzoek blijkt dat waarschijnlijk zo’n 157.000 huishoudens zelf onvoldoende financiële middelen hebben om opnieuw een aflossingsvrije hypotheekvariant af te sluiten.

Restschuld

Voor de helft van die groep, zo’n 78.000 huishoudens, geldt uiteindelijk echt een ‘ernstig herfinancieringsrisico’, zo voorspelt de AFM. Een deel zal gedwongen worden haar/zijn woning te verkopen en blijft zelfs met een restschuld achter. Alhoewel, met de – nog steeds flink – toenemende huizenprijzen, zal het waarschijnlijk ‘maar’ om een groep van zo’n 18.000 huishoudens gaan.

Maatwerkoplossingen

De risicogroep is redelijk in beeld bij hypotheekverstrekkers en financieel adviseurs. Vaak duurt het nog meer dan tien jaar voordat hun lening afloopt, dus worden ze bijvoorbeeld geadviseerd sneller hun schulden af te lossen, te sparen of over te sluiten. Toch vindt de AFM dat er niet genoeg oplossingen worden geboden, er moet meer ruimte komen voor maatwerk.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en wil je onderzoeken of het de moeite loont over te sluiten? Laat ons met je meedenken!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Extra premie storten

Je kunt extra premie storten naar de verzekeringsmaatschappij en daarmee de looptijd van je verzekering verkorten of je periodieke premie verlagen.