Kamerlid Bashir is voor kwijtschelding restschuld

30 augustus 2012

HOUTEN – Als het aan SP-Kamerlid Farshad Bashir ligt, moeten huizenbezitters die in de problemen raken doordat zij met een restschuld blijven zitten geholpen worden door de geldverstrekker waarbij zij hun hypotheek hebben afgesloten.  Hij wil dat men deze mensen de hand toereikt en denkt daarbij aan een betalingsregeling of het gedeeltelijk kwijtschelden van de restschuld.

“Op het moment dat mensen in problemen zitten en echt niet anders kunnen, lijkt het me logisch dat zij dat doen”, aldus Bashir op BNR vorige week. Zo’n 30% van de huizenbezitters loopt grote kans om in een dergelijke situatie verzeild te raken. De gemiddelde restschuld bedraagt €24.000,-.

“Stel je voor dat je gaat scheiden, je baan verliest of gaat verhuizen en dan vervolgens met een restschuld komt de zitten, dan heb je een probleem. Ik vind dat de banken hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten in gesprek gaan met hun klanten die dit probleem hebben om te kijken hoe dat opgelost kan worden.”

Het CDA heeft al aangegeven niets te voelen voor een dergelijke oplossing. CDA-kamerlid Eddy van Hijum noemt het “ongelooflijk dat de SP bij het eerste het beste schuldenprobleem meteen weer met kwijtschelding komt”. Van Hijum ziet zelf een betere oplossing in het ‘meer aflossen’ zoals dit is afgesproken in het Kunduz-akkoord. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een premie als beloning voor vervroegd aflossen.

Hoe denkt u hierover? De SP heeft het erover dat banken ‘hun verantwoordelijkheid moeten nemen’, maar in hoeverre vallen problemen als scheiding, baanverlies of verhuizing onder de verantwoordelijkheid van een geldverstrekker? Laat uw mening klinken in een reactie op dit artikel, of reageer op onze Facebook-pagina!

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Plafondrente

Plafondrente is een variatie op een variabele rente en wordt ook wel bandbreedterente genoemd. Het is een vaste rente met over het algemeen een boven- en een ondermarge (bandbreedte) van …