Kamer protesteert tegen plan schuldverklaring DUO

9 juli 2019

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deelde recent met de Tweede Kamer een plan om te voorkomen dat mensen met een studieschuld een te hoge hypotheek afsluiten: de invoering van een schuldverklaring van DUO. De meerderheid van de Kamer bleek hier fel op tegen.

DUO-schuldverklaring

In een brief naar de Kamer vorige maand, stelde Ollongren dat we moeten proberen te voorkomen dat mensen een te zware hypotheek voor hun huis aangaan en daardoor in financiële problemen komen. De invoering van de zogenaamde schuldverklaring van DUO zou hier kunnen helpen. Banken zijn zo op de hoogte van een eventuele studieschuld en kunnen de hoogte van de lening hierop aanpassen.

Duidelijke mening

Het zou niet een verplicht onderdeel worden van de hypotheekaanvraag, maar oud-studenten die de verklaring niet aan de bank willen geven, kunnen door de geldverstrekker mogelijk wél worden geweigerd. De Kamer heeft een duidelijke mening wat dit voorstel betreft. Alle partijen – behalve de SGP – stemden in met een motie van D66 om af te zien van deze schuldverklaring.  

Verkapte BKR-registratie

Waarom is het grootste gedeelte van de Tweede Kamer hierop tegen? Voornamelijk door de belofte die toenmalig minister Bussemaker deed toen het leenstelsel werd ingevoerd. Zij verzekerde namelijk dat door de gunstige afbetaalvoorwaarden en de lage rente de studieschuld niet geregistreerd hoefde te worden bij de BKR, wat geldverstrekkers inzicht geeft in de schulden van klanten. De DUO-schuldverklaring zou veel te veel gaan lijken op een BKR-registratie qua verplichting, en zou de leenangst alleen maar verder aanwakkeren.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering kent twee hoofdvormen. Bij de eerste vorm keert de verzekering geld uit bij overlijden waarmee de kosten betaald kunnen worden. Bij de andere vorm wordt de begrafenis of …